joi, 25 aprilie 2013

Cum faci o asigurare RCA

Asigurarea RCA este o polita de raspundere civila auto, iar cu ajutorul ei, in cazul unui accident rutier produs din vina soferul asigurat, victima primeste despagubiri pentru daunele produse. Asigurarea RCA este obligatorie.

Asigurarea se incheie pe o perioada determinata, conform art. 19-20 din Anexa Ordinului 8/2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Astfel, puteti incheia o asigurare anual sau semestrial; pe perioada de valabilitatea a autorizatiei provizorii de circulatie, dar aceasta nu trebuie sa depaseasca 90 de zile si pe perioada inmatricularii temporare, dar nu mai mult de un an.  Daca nu aveti asigurarea RCA valabila primiti o amenda si certificatul de inmatriculare a masinii va fi retinut.

CSA a stabilit limitele minime pentru politele rca. Astfel, anul acesta limita minima pentru accidente fara vatamari corporale este undeva la 300.000 de euro, iar in cazul in care accidentul s-a soldat cu vatamari corporale atunci limita este de 1.500.000 de euro.

Cum sa va faceti o asigurare RCA? Ei bine, in primul rand trebuie sa studiati piata. Multe companii ofera asigurari la preturi mari cu toate ca sunt identice ca altele care sunt mai ieftine. Indiferent de acest factor, o asigurare se calculeaza luand in considerare cativa factori:
  • persoana – aici difera in functie de: daca este persoana juridica sau fizica, daca este pensionar sau o persoana cu dizabilitati locomotorii;
  • localitatea – nu stim exact in ce consta acest factor, dar din cate am inteles se bazeaza pe numarul de masini inregistrate in acel oras;
  • varsta conducatorului – aici este mai mult vorba de experienta;
  • masina – aici conteaza marimea si puterea motorului.
 
Oricum, fiecare companie in are seria proprie de factori, dar acestia sunt cei care se intalnesc la majoritatea.
Atentie! In cazul in care cumparati o masina second hand, si schimbati identitatea proprietarului, asigurarea RCA nu va mai fi valabila. Mai mult, banii platiti nu pot fi returnati, indiferent de perioada pe care ati facut asigurarea.

Mare atentie si la companiile de asigurari! Consultati mai multe variante inainte de a lua o decizie. Exista companii in piata care tergiverseaza platile la despagubiri sub orice pretexte, toata procedura devenind complicata. Cunoastem cazuri cand chiar proprii lor clienti au fost hartuiti cu tot felul de reconstatari si reconstituiri ale accidentului, unde ambii soferi trebuie sa se prezinte. De asemenea, la cei care vand cele mai ieftine RCA-uri pot avea si cele mai mari cozi la constatari, cu programari care intind de-a lungul mai multor zile. Cu alte cuvinte, tineti cont si de aceste aspecte si oferiti-i un cadru civilizat de a-si recupera dauna posibilei victime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu